Tudi v šolskem letu 2019/20 smo sodelovali v projektu Zdravje v vrtcu, kjer sodelujemo z NIJZ (Nacionalni inštitut za javno zdravje). V projektu so  sodelovale vse skupine. Naš cilj je bil predvsem ozaveščanje otrok o zdravem in varnem načinu življenja, navajanju na skrb za svoje zdravje ter ohranjanje zdravja. Skrb za zdravje je zelo pomembna že v predšolskem obdobju. Dejavnosti v okviru projekta so potekale tekom celega leta. Trudili smo se, da smo sledili rdeči niti, ki je bila Počutim se dobro. Dejavnosti smo izvajali po različnih temah:

– OSEBNA HIGIENA (Moje telo, pravilno umivanje rok, urejenost in higiena pred in po obrokih…)

– ZOBNA PREVENTIVA (ogled filma o pravilnem umivanju zob, obisk zobne sestre, preventiva…)

– ZDRAVA PREHRANA (Dobrote jeseni, jesenski piknik, Tradicionalni slovenski zajtrk, sadne in zelenjavne malice, priprava zdravih obrokov…)

– VARNOST V PROMETU IN NA IGRIŠČU (varna hoja na sprehodih in prečkanje ceste, varnost na igrišču – upoštevanje pravil na igralih, pravila v gozdu, upoštevanje varnosti na kolesu…)

– GIBANJE (vsakodnevno gibanje notri in zunaj, Projekt Mali sonček, pohodi in izleti, športno dopoldne…)

– NARAVA IN VAROVANJE OKOLJA (Ekologija, ločevanje odpadkov, igra in ustvarjanje iz odpadne embalaže, skrb za varčevanje z vodo, elektriko…)

– ZDRAV NAČIN ŽIVLJENJA (celo leto ozaveščamo o zdravju in ohranitvi zdravja)

– ČUTILA (spoznavanje in preizkušanje čutili, preko čutil spoznavanje živali, rastlin in predmetov v igralnici in zunaj, čutna pot…)

Obeležili smo tudi Svetovne dneve, ki so povezani z zdravjem:

Svetovni dan HRANE, 16. 10. smo obeležili z Želodkovim jesenskim piknikom.

Svetovni dan HOJE, 15. 10. smo obeležili s pohodi v bližnjo in daljno okolico, glede na starost otrok.

Svetovni dan OTROKA, 20. 11. smo obeležili z lutkovno predstavo v izvedbi vzgojiteljic.

Svetovni dan SOLIDARNOSTI, 20. 12.  smo povezali z medgeneracijskim sodelovanjem: BABICA pripoveduje v skupini v vrtcu, poklon RISBIC z mislijo starejšim občanom na Dobrni.

Svetovni dan MATERNEGA JEZIKA, 21. 2. smo obeležili s kratkim kulturnim programom.

Svetovni dan ZDRAVJA, 7. 4. smo obeležili na daljavo. Na Fb strani (Cft&steam – Erasmus+Dobrna) smo objavili filmček o zdravju z različnimi dejavnostmi za otroke.

Svetovni dan ZEMLJE, 22. 4. smo obeležili s fotografijami (na Fb strani), s tem pa smo otroke in starše spodbudili, da tudi sami obeležijo ta dan na različne načine.

Svetovni dan GIBANJA, 10. 5. smo obeležili na daljavo, na Fb strani pod Cft&steam – Erasmus+Dobrna in člankom na internetni strani vrtca. Preko aplikacije Zoom smo imeli tudi telovadbo na daljavo.

Svetovni dan ŠPORTA, 31.5. smo obeležili z GIBALNIM DOPOLDNEVOM v sklopu Malega sončka.

Nekaj utrinkov kako smo skrbeli za zdravje si oglejte v galeriji…

Koordinatorica projekta: Urška Mastnak

[Galerija ni najdena]